top of page
Zoeken

Interview met vrijwilliger Adiles

Mijn favoriete onderdeel van BOOST is de kans om niet alleen een taal te leren, maar ook te leren over verschillende culturen. Op deze manier kun je de dingen respecteren, die je eerst niet wist. Ik ben Adiles, ik kom uit Brazilië en ik ben 32 jaar oud. Ik ben nu vier jaar in Nederland. Ik kwam bij BOOST terecht via Dokters van de Wereld, een geweldige organisatie die mij enorm heeft geholpen. De eerste keer dat ik naar BOOST kwam, was ik nog best zenuwachtig omdat er veel mensen waren. Maar tegelijkertijd had ik veel hoop in de mogelijkheden om te leren in BOOST. Ik was niet alleen zenuwachtig, maar ook enthousiast. Leila was er om me te begroeten de eerste keer dat ik kwam en ze gaf me veel vertrouwen, ze is heel warm en welkom. Ze vertelde me dat mijn Nederlands beter was dan ik dacht, waardoor ik me wat beter voelde. 


Het heeft even geduurd voordat ik echt met de Nederlandse lessen kon beginnen, want bij BOOST wil iedereen leren. Dus toen ze mij vertelden dat ik hier les kon krijgen, dacht ik echt ‘Wauw, nu ben ik aan de beurt!’. Het hielp ook dat de groep niet te groot was, omdat ik me nog steeds zenuwachtig voelde bij grotere groepen. Onze lerares, Greet, had veel ervaring en was heel duidelijk in haar uitspraak, dus we hebben veel van haar geleerd. Ik kreeg ook les van Anna, die zoveel energie heeft om les te geven, bij haar zul je je nooit beschaamd voelen als je iets niet weet. 


Soms doe ik mee aan het Engelse taalcafé om ook mijn Engels te ontwikkelen. Engels en Nederlands hebben overeenkomsten, maar Portugees is heel anders dan beide! Vooral de harde g-klank in het Nederlands, zoals de GRR, bestaat in mijn taal helemaal niet. Als er twee harde g’s in één woord zitten, is het voor mij eigenlijk onmogelijk om uit te spreken! Maar ik kan er wel mee aan de slag bij BOOST, ik ben zo dankbaar dat ik hier Nederlands kan leren. 


Daarom ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij BOOST achter de bar, want ik wilde iets teruggeven aan deze plek. In eerste instantie was ik er zenuwachtig over, omdat het druk kan zijn aan de bar, maar het was ook een kans om mijn angsten te overwinnen en tegelijkertijd de taal te leren. Als ik achter de bar sta, voel ik me iets meer de baas. 

Ik denk ook na over toekomstig werk buiten BOOST, dus heb ik me aangemeld voor een cursus webdesign bij ASKV. Ik heb al wat kennis van coderen, zoals Python, en ik zou heel graag in webdesign willen werken. Veel bedrijven bieden dit soort banen aan en stiekem zou ik heel graag een baan willen doen waarbij ik ook thuis kan werken, met mijn prachtige langharige katten. 


Mijn favoriete onderdeel van BOOST is de kans om niet alleen een taal te leren, maar ook te leren over verschillende culturen. Op deze manier kun je de dingen respecteren, die je eerst niet wist. BOOST is een plek waar je jezelf beter leert kennen, een plek die je zelfvertrouwen geeft. We komen hier aan en hebben moeite om een nieuw leven te beginnen. Via BOOST kun je geweldige kansen krijgen en contact maken met de mensen om je heen. 

Comments


bottom of page