top of page
Zoeken

In gesprek over integratie met kandidaten Amsterdamse gemeenteraad

Bijgewerkt op: 14 apr. 2022

Woensdag 16 maart 2022 zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad. Vorige week woensdag 9 maart spraken we bij BOOST met kandidaten van GroenLinks, BIJ1, VVD, D66 en PvdA over hun visie op integratie van nieuwkomers in de stad.Nieuwkomers en organisaties in de zaal vertelden waar zij tegenaan lopen, en wat wél helpt om nieuwkomers hier vooruit te helpen; meer werkgevers die kansen willen bieden, meer maatwerk, eigen tempo en eigen regie in de integratie, informele ontmoeting zodat oude en nieuwe Amsterdammers op tal van fronten samen kunnen optrekken. De vijf kandidaten Carla Kabamba (BIJ1), Yolanda Hoogtanders (VVD), Milka Yemane (GroenLinks), Suleyman Aslami (D66) en Bastiaan Minderhoud (PvdA) waren het erover eens dat integratie veel meer is dan formele inburgering, dat er maatwerk nodig is, en dat organisaties in de stad een belangrijke rol spelen. De gemeente moet dat mogelijk maken. Als het gaat om Amsterdammers zonder papieren, steunen GroenLinks, D66, de PvdA en BIJ1 het beleid om mensen in de stad mee te laten doen en kansen te bieden. BIJ1 heeft daarvoor een aantal concrete voorstellen. De VVD wil voor deze groep niet afwijken van het landelijk beleid.


Gespreksleider was Ramon Schleijpen, algemeen coördinator van BOOST. Zij concludeerde dat de integratie van nieuwkomers vraagt om maatwerk, een brede aanpak en brede samenwerking in de stad. En dat we na de verkiezingen vooral met elkaar in gesprek moeten blijven om de gezamenlijke aanpak te versterken. Die conclusie werd door alle aanwezigen gedeeld!


Het verkiezingsgesprek werd georganiseerd door het nieuwe Netwerk Nieuwkomers Amsterdam, waarin organisaties met en voor nieuwkomers samen optrekken om impact te vergroten, de stem van nieuwkomers te laten horen, kennis te delen en samenwerking te bevorderen. In dit netwerk doen onder meer mee: Refugee Talent Hub, New Bees, Refugee Company, IMBY, Gilde Amsterdam, De Regenboog Groep, Vrijwilligers Centrale Amsterdam, Open Embassy, STOC, Makers Unite, AKROS, The Present, Stichting Warm Welkom, ABC, Yalla Foundation, Newest Art Organization, The World Makers, BOOST.

Comments


bottom of page